LEARN IT FROM THE BEST: TRUE INSPIRATIONAL HEALTH STORIES. Мария Маранова.

 

Философите казват, че ако едно приятелство просъществува повече от седем години, вероятно ще е вечно. Мария Маранова и аз сме приятелки вече повече от 16 години, така че изглежда, че ще сме заедно до края на дните си. От тийнейджърки, които тепърва навлизаха в областта на здравословното хранене и начин на живот, и разнасяха кутии с домашно приготвена здравословна храна из коридорите на гимназията, с Мария израстнахме заедно до уверени млади дами, които са намерили призванието си и днес градят кариери като холистични здравни консултанти, и смело сбъдват мечтите си. Все още носим кутии със здравословна храна в чантите си, но този път знаем точно какво правим!

 

Мария е един от малкото холистични здравни консултанти (holistic health coach) в България, които са квалифицирани от Института по Интегрално Хранене (IIN) в Ню-Йорк. Мария е и създателката на Fit Me: онлайн платформа за здравно и wellness консултиране, която помага на хората да се превърнат в една по-здрава, щастлива и вталена версия на себе си чрез магията на балансираното хранене и редовните тренировки. Мария е и сертифициран инструктор по Tabata и HIIT, и преподава в София. В това интервю с Мария си говорим за нейния режим, мисията и бъдещето на Fit Me, за IIN, както и за това как в днешно време технологиите и спортът се сливат в едно. 

 

Съдейки по Instgram профила на Fit Me, първият ми въпрос може би трябва да бъде: какъв тип тренировка направи днес? 

 

Това е труден въпрос :) Всичко зависи от деня. Спортувам ежедневно и по тази причина се нуждая от разнообразие. Седмичната ми програма включва тенис, бокс, високо-интензивни интервални тренировки HIIT и Табата, фитнес, плуване, катерене в планината и, разбира се, стречинг след всяко едно занимание. Всеки спорт и всяка активност носят различна полза за кондицията на тялото и състоянието на ума ми. 

 

Как успяваш да съчетаваш работа на пълен работен ден, IIN, тренировките и здравното консултиране? Въпрос на мотивация ли е или на навик? Или може би по малко и от двете?

 

Честно казано, не е никак лесна задача, но с мотивация и дисциплина всичко е възможно. Работя на пълен работен ден като маркетинг мениджър, след работа правя тренировката си за деня, а през останалото време съм отдадена на обучението и практиката като Health Coach (специалист по здравословен начин на живот) и на здравето и доброто състояние на хората, с които вече работя. Управлението на времето е много важно с толкова много ангажименти, но аз обичам здравословните си избори и навици и не ги виждам като задължение, защото ми носят огромно удоволствие. Със сигурност, мотивацията, навикът в добрия смисъл на думата и дисциплината са факторите, допринасящи всичко това да може да се случва. 

 

Съществува ли перфектната универсална тренировка, която работи за всички?

 

За съжаление, няма универсална тайна. Има био-индивидуалност както по отношение на храненето, така и в тренировките. Всеки трябва да открие какво работи най-добре за него. Както се казва в един от основните принципи на Института за Интегрално Хранене - "храната за един, може да е отрова за друг". Същото важи и при тренировките - за някои хора йогата и пилатеса са техните отдушници на стреса, за други това са интензивните тренировки, а за трети - спортуването сред природата. Имам клиенти, които се мотивират, когато тренират в група и други, които се наслаждават на активностите и усамотението в дома си без никой да ги притеснява. Каквато и да е физическата активност, тя трябва да е приятна, да носи удоволствие и да подхожда на личността и начина на живот. Така че всичко е до човек - вида тренировка, времето от деня, когато човек се чувства най-енергичен и мястото. Просто опитвайте и експериментирайте! Съветвам хората да не се страхуват да опитват нови неща. Единствената универсална тайна за физическата активност е просто да се движим - може да е само ходене пеша, но независимо от предпочитанията и избора, движете се! Намирайте време за поне 3-4 пъти на седмица. Препоръчваният минимум е 150 минути на седмица, което лесно може да се раздели на 30-минути 5 дни в седмицата. 
 

Какъв е ключът към перфектното 'изпилено' тяло? И можеш ли да си супер 'изпилен' и в същото време да си здрав, и да живееш щастлив живот, в който храната е радост, а не ограничение?

 

Това да сме слаби е само в главите ни. Всъщност, това да бъдем във форма би трябвало да означава да се чувстваме комфортно в телата си. Идеалното тегло е това, при което се чувстваме най-добре и лесно поддържаме. На първо място, важно е да се научим да обичаме телата си. Чрез взимането на здравословни решения, човек може да бъде в прекрасна форма, здрав и щастлив, но всички тези здравословни избори трябва да бъдат осъзнати, желани и да се превърнат в начин на живот. Ако ви тежат, тогава няма да сте щастливи, а поддържането на форма ще е само кратковременно. Здравословният начин на живот не се постига за един ден. Много от храните, които консумираме ни носят фалшива и временна радост, защото действат като опиати, причиняват хормонален дисбаланс и водят до болести. Знаете ли, че захарта е доказан опиат с ефект по-силен от този на кокаина? Щом веднъж успеем да се оттървем от пристрастяването към определени храни, които ни правят зависими и ни поставят в омагьосан кръг, тогава вече здравословните избори не са ограничения. Храната е удоволствие, храната е сила, храната лекува! В случай, че отказването от определени храни ви е трудно, може да се обърнете за подкрепа към Health Coach (цпециалист по здравословен начин на живот), който да направи процеса по-лесен и приятен. В крайна сметка обаче, животът е баланс, така че винаги може да си оставите едни 10% за любимите изкушения от време на време ;)

 Да си поговорим за спорта и технологиите. Знам, че си фенка на Fitbit. Колко е важно според теб проследяването на физическата активност за развитието на фитнеса? 

 

Решението дали да си купите тракер за следене на активността (фитнес гривна или часовник), зависи от мотивацията. Някои хора наистина се нуждаят от външен стимул - той може да идва от приятел, съпруг/а, Health Coach или дори фитнес тракер. Познавам хора, които наистина започнаха да ходят повече пеша, за да изпълнят дневната си цел за крачки. От моя гледна точка, без значение каква е мотивацията, фитнес тракерите оказват положителен ефект. Спортуването и тренровките ни правят по-добри - не от някой друг, а от самите нас вчера, преди месец, преди година. Тракерите ни дават възможност да следим прогреса и резултатите си. Аз съм пристрастена към своята фитнес гривна FitBit, защото съм човек, който е силно ориентиран към крайната цел и обичам да виждам резултатите от многобройните ми активности. Помага ми да не забравям да пия достатъчно вода, дава ми информация за съня ми и за пулса ми. С или без фитнес гривна, тренировъчната ми програма не би се променила, но ми помага да виждам детайлите. Например, човек може да се чувства уморен и без енергия в някои дни - причината може да е в тренировката, недостатъчния сън, дехидратация или консумирането на определена храна. Най-добре е хората да подхождат към тракерите за следене на активността като към помощник в здравословния им начин на живот, екстра, която едновременно информира, но и прави нещата по-забавни и по-лесни.

 

Каква е мисията на Fit Me?

 

Преди една година, Fit Me - Happy Vibes, Happy Body беше създаден като консултант към здравословни промени с фокус върху храненето и тренировките. Сега е нещо още по-голямо. С началото на новите Health Coaching програми (програми за здравословен начин на живот), смисълът е в това да помагам и вдъхновявам хората да водят здравословен и щастлив начин на живот като цяло. Подкрепям хората, с които заедно да открием причината за даден проблем и не на последно място, да им давам и личен пример, че здравето и щастието са постижими за всеки един от нас.

 

Как мислиш да съчетаеш образованието си на холистичен здравен консултант (хелт коуч) и опита си на Tabata и HIIT инструктор, за да помагаш на хората пълноценно? 

 

Храненето и тренировките са жизнено важни, но те са само част от пъзела. Идеята не е да гледаме на храната като на калории, които приемаме, а на тренировките, като на начин да ги изразходим. Консултациите по здравословен начин на живот (Health coaching) e холистичен подход за цялостно лечение на човека, засягащо здравето и доброто състояние на всякакви нива. Храненето и тренировките помагат да положим основите, но трябва да преминем отвъд тях към всичко, което подхранва тялото, ума и душата. По този начин, опитът ми като треньор и като Health Coach са абсолютно съчетаеми и се допълват перфектно.

 

Защо избра IIN за образованието си на холистичен здравен консултант?

 

Институтът за Интегративно Хранене (IIN) работи ефективно вече повече от 25 години, като развива своите холистични програми и обучава хиляди специалисти по здравословен начин на живот да подкрепят обществото в осъществяването на устойчиви промени в начина на живот. Акцентът е върху изборите на поведение заедно с многобройни диетични модели. IIN предлага много широка учебна програма и всеобхватен подход с информация, диетични теории, медицински изследвания, казуси от практиката, експерти, практикуване на наученото и много други.

 

Какво би казала на всички скептици, които нямат представа какво е холистичен здравен консултант? 

 

Изправени сме пред здравна криза, с която настоящата здравна система не може да се справи и да се пребори с хроничните болести.

 

Диетолозите предоставят списък с храни, които са разрешение и такива, които са забранени. Повечето хора много добре знаят кои са те, но не успяват да се справят сами или ефектът е твърде краткотраен. Докторите, от друга страна, лекуват симптомите, а не първопричината и предписват хапчета. Терапевтите пък не могат да направят връзката между храната и нашите настроения, физическо състояние и болести.

 

Тук идва ролята на специалистите по здравословен начин на живот (Health Coachеs). Ние откриваме първопричина и насочваме клиентите си към холистично лечение, насочено към всички сфери на живота. Докато традиционните медицински специалисти имат своята незаменима роля, допринасяща за цялостното здравословно състояние на индивида, настоящият модел на здравеопазване не успява да доведе до трайни, здравословни промени в начина на живот. Специалистите по здравословен начин на живот, Health Coahes, не са конкуренция на другите специалисти от сферата на здравеопазването; по-скоро те се допълват взаимно, включително диетолози, лекари и специалисти по психично здраве. Специалистите по здравословен живот от IIN помагаме на хората да си поставят цели и реалистичен план за провеждане на лечения, предписани от техните медицински специалисти, както и да въведат основни, здравословни промени и навици. Чрез поддържането на здравословен начин на живот и промените в поведението, специалистите по здравословен живот играят решаваща роля както поддържането на здравето, така и в предотваратяването на заболявания и елиминирането на вече появили се болести.Ако хората са скептични, предлагам да опитат вежнъж и да видят дали това е за тях. Убедена  съм, че ще им хареса!

 

Какво следва от тук нататък за Fit Me? Какви проекти си планирала? 

 

Към момента Fit Me предлага хранителни режими и тренировъчни програми. Следващата и най-важна стъпка е въвеждането и представянето на програмите за здравословен живот на хората в България. По света това не е нещо ново. Напротив, широко разпространено е и има специалисти по здравословен начин на живот (Health Coaches) в училищата, големи компании, спа центрове, фитнес зали и болници. Искам да покажа на българското общество, че това бъдат здрави и щастливи е лесно и постижимо и ще им спести много здравословни проблеми, посещения при лекари, лекарства, време и пари. Колкото по-скоро хората го осъзнаят, толкова по-добре. Съвсем скоро заинтересованите от моите Health Coaching програми ще могат да опитат безплатна първа консултация, уъркшопи, здравословно пазаруване, готварски сесии и още много!Заедно с холистичните (Health Coaching) програми на Ивета и 2 Health app се надяваме да можем да зарадваме обществото с интересни проекти, събития и заедно да направим живота на хората по-здравословен и по щастлив!

Read this interview also in English here.

Please reload

Please reload

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Pinterest - White Circle

© 2015-2018 by 2Health App, Ltd

About 2 Health App

 

2Health App gives you a detailed guidance how to initiate a healthy way of eating, living, and thinking, offering exclusive recipes, general tips and yoga videos. 

2Health App

 

About

Privacy & Terms

Contact Us

 

Download

 

for iPhone

for Android

on AmazonAppStore

Get Social