LEARN IT FROM THE BEST: TRUE INSPIRATIONAL HEALTH STORIES. Нина Сотирова.

 

 

Новият брой на българското издание на списанието OmYoga & Lifestyle е изцяло превзет от женската енергия: красива, вдъхновяваща и ефирна. Също като героинята на днешното ни интервю: Нина Сотирова, която е главен редактор на изданието и една от основателките и собственички на Santosha Yoga Studio.

 

Нина е наистина изключителна. Една от онези дами, които са нежни, женствени и много обрани, и скромни, а в същото време са силни жени със собсвен бизнес, смели мечти и големи планове за бъдещето. В това интервю с Нина си поговорихме за духовното и телесното; за различните й роли, както и за предизвикателствата в живота й, и за това как успява смело да преминава през тях.

 

2HB: Защо създадохте Сантоша Йога? Какво прави Сантоша по-различно и специално от другите йога студия в София?

 

Н: В днешния предизвикателен и забързан свят все повече имаме нужда от места, където да се чувстваме уютно, да сме у дома си; където да можем да останем насаме със себе си, но и да срещаме нови приятели; където да намираме покой, но и да поработим над вътрешните си предизвикателства; да се доверим и просто да се оставим за момент да бъдем водени. Вярвам, че Сантоша е такова място. Заедно с Нели Леви създадохме студиото с много любов, романтизъм, доста кураж и с ясната идея защо – за да споделяме, творим и помагаме, защото вярваме, че имаме какво да дадем.

 

Сантоша е прекрасно място, просторно, чисто, с чудесен екип и преподаватели. Пространството носи енергията на всички светли хора, които го обитават и посещават, и това може да се усети още щом прекрачиш прага.

 

Истината е, че всяко духовно място е специално и в София има много такива. Всеки създател влага нещо от себе си, а мястото оживява заради отдадеността на хората, които се трудят там и го посещават.

 

 

2HB: Сантоша означава пълно отдаване и приемане на живота такъв какъвто е. Как успяваш да вплетеш на практика това духовно качество в живота си?

 

H: "Сантоша" е един от любимите ми принципи  в йога. Отне ми време да го разбера за себе си и все още се уча да го прилагам. Съдбата ми обаче също се грижи за това. Имала съм и трудни, и красиви моменти в живота си и всеки един от тях ми е показвал, че всичко се случва със смисъл. Когато претърпяваш загуби или неуспехи, се учиш да цениш това, което имаш, да умееш да пускаш онова, което си отива. Не винаги е лесно да си уравновесен и да погледнеш над нещата философски, но винаги си заслужава да опиташ.

 

Днес съм повече егоист отпреди. В трудните моменти осъзнах колко ми е важно да се чувствам добре и как вече не мога да правя компромиси със себе си. Истински смисъл ми носи времето, прекарано с любимите хора, но ми е необходимо и да бъда сама понякога, да правя нещата, които обичам. Все повече се радвам на малките неща и вярвам, че те са градивните частици на истински значимите.

 

Знам също, че е нужно първо аз да се погрижа за мен самата, за да мога да се грижа и за хората около себе си.

 

2HB: Възможно ли е според теб един модерен човек да следва Йога Ниямите, част от които е и Сантоша, в онзи цялостен, идеален смисъл, който Патанджали е вложил в тях? Сподели някои практически съвети, които нашите читатели биха могли да следват. 

 

H: Патанджали е създал Йога сутра във време, тотално различно от сегашното. Принципите, които залага като цяло са общочовешки и са валидни и до днес, но е нужно да бъдат интерпретирани по такъв начин, че да бъдат адекватно разбрани и приложими спрямо различните потребности. Целта на йога е освобождение (кайваля). За мен йога е път към щастието. Моралните ценности са важни, за да се следва този път и със сигурност в днешно време е много предизвикателно да поддържаш постоянство и самодисциплина…но не е невъзможно.

 

А що се отнася до конкретното прилагане на петте принципа днес, искам да дам следния пример: един от тях е себеосъзнаване (свадхяя), който включва и четене, и разбиране на древните санскритски йога текстове. Това не е особено приложимо за повечето хора в днешно време по доста причини, но пък има много други начини да се обърнеш към себе и да потърсиш отговори на въпросите свързани с теб самия.

 

2HB: Кои са нещата отвъд асаните, на които искаш да научиш учениците си в твоите часове?

 

H: Стремя се да водя практиките си така, както искам на мен да ми бъдат преподавани, когато практикувам с учител. Асаните са най-лесният и достъпен начин да се докоснеш до йога. Една на пръв поглед чисто физическа практика в действителност влияе многопластово и може да съдържа и останалите елементи на тази система. Когато си на постелката и се движиш или оставаш в поза, ти се учиш да наблюдаваш, да бъдеш търпелив и да не реагираш, да слушаш тялото си и да разпознаваш неговите сигнали. Йога те прави буден за настоящия момент. Това се стремя да предам на хората срещу мен. Да присъстват. Постепенно с редовност и отдаденост неизбежно развиваме по-добра концентрация, успяваме по-лесно да успокояваме ума и да избистряме съзнанието. Това са ценни способности, с които можем да  живеем по-добре. Стремя се да напомням на хората и за добродетелите, които притежават и е нужно само да разгърнат и проявят.

 

2HB: На българския пазар вече можем да намерим първите броеве на едно от най-четените списания за йога: OM Yoga & Lifestyle. На какво е носител това издание и какво те накара да се впуснеш в това начинание като главен редактор? 

 

H: Усещахме нуждата от такова йога списание в България, което да обединява всички нас, които се стремим към пълноценен и хармоничен начин на живот. Избрахме OM Yoga & Lifestyle за база на нашия проект, защото изданието категорично се отличава с качествени и фокусирани редакционни материали. Вдъхновявайки се от дългогодишния опит на английските ни колеги, надграждаме съдържанието с ценни български статии, които да са полезни и достъпни за нашите читатели. В България има много автори, които са на световно ниво и сме щастливи да бъдем трибуна за тях. Част от концепцията ни за качествено авторско съдържание е и първата българска корица на OM Yoga & Lifestyle, която реализирахме за мартенския ни брой благодарение на прекрасната актриса Дария Симеонова.

 

Всички ние в малкия ни и сплотен екип виждаме как с всеки следващ брой вдъхновяваме все повече хора в България да търсят баланс и да живеят миговете си наистина осъзнато чрез йога.

 

 

2HB: Като една модерна жена ти си свикнала да жонглираш по няколко дейности едновременно. Как успяваш да съчетаеш ролите си на майка, йога преподавател, главен редактор? 

 

H: Всички тези "роли" са много отговорни, изискват време и отдаденост, но вярвам, че когато правиш нещата, които обичаш, всичко се случва с лекота. А аз определено обичам това, което правя.

 

Децата ми са вече пораснали момчета, Боби е на 16 г. и минава през предизвикателния период на тийнейджърските години, Камен е на 11 г. и е на прага им. Общуването ми с тях е изключително важно и се стремя да прекарваме повече време заедно.

 

2HB: Има ли нещо, за което не ти остава толкова време, колкото би искала?

 

H: Благодарна съм за всичко, през което преминавам и се стремя да изживявам пълноценно всеки един момент от живота си. Когато имаш много отговорности, обаче, понякога ти се иска времето да тече по-бавно. И без да съм максималист, бих искала още време за децата си, за пътувания, за приятели, за интересна книга, за приятна разходка.

 

2HB: Разкажи ни малко повече за това как се грижиш за перфектния си външен вид? Освен йога, кое ти помага да си толкова сияйна и във форма?

 

H: Времето, емоционалните преживявания, бременностите са си оказали влиянието и са се отпечатали и върху тялото ми. За щастие с годините се научих да го обичам повече и йога много ми помогна за това. В повечето случаи изглеждам така, както се и чувствам, а аз се чувствам добре в кожата си и съм благодарна за това, което природата ми е дала. През последните месеци не съм практикувала нищо друго освен йога, но винаги отделям време за разходки. Имам си места, на които ми е любимо да ходя сама или с приятел и просто да си поседя. Храната също е много важна. Аз обичам да си похапвам и не се ограничавам, оставям тялото ми само да ми подскаже от какво има нужда. Но това, което най-много ме зарежда е… любовта!

За още вдъхновение и съвети в областта на здравословното хранене и начин на живот, прочетете интервюто ни с прекрасната Велина Христова. 

 

Добре дошли в ‘Learn It From The Best: True Inspirational Health Stories’: секцията, в която интервюираме вдъхновяващи професионалисти от цял свят, работещи в сферата на здравословното хранене и начин на живот. Тук споделяме техните тайни, съвети за здраве и личните им истории. За повече йога видеа, рецепти и здравословни съвети свалете нашето мобилно приложение 2 Health App сега! 

Please reload

Please reload

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Pinterest - White Circle

© 2015-2018 by 2Health App, Ltd

About 2 Health App

 

2Health App gives you a detailed guidance how to initiate a healthy way of eating, living, and thinking, offering exclusive recipes, general tips and yoga videos. 

2Health App

 

About

Privacy & Terms

Contact Us

 

Download

 

for iPhone

for Android

on AmazonAppStore

Get Social