LEARN IT FROM THE BEST: TRUE INSPIRATIONAL HEALTH STORIES. Велина Христова.

Велина Христова е от малкото българи, които са завършили една от най-престижните програми в областта на здравословното хранене и начин на живот в света: Института по Интегрално Хранене в Ню Йорк (The Institute for Integrative Nutrition (IIN)). Освен сертифициран health coach, понастоящем Велина е и докторант към катедра “Обща, експериментална и генетична психология” в Софийски университет. Фокусът на нейните изследвания е връзката между храната и мозъка, и как определен начин на хранене се отразява на психологически състояния като безпокойство, тревожност и хроничен стрес. За това, както и за хранителните разстройства, майчинството и блога й Vita Real, си говорим с Велина тук:

 

 

2HB: Как влияе отношението ни към/връзката ни с храната на цялостното ни отношение към живота и света около нас?

 

В: Нещата са свързани. Храната никога не е просто храна. Винаги зад нея се крие нещо по-дълбоко. Много често храната запълва някаква липса или емоционална травма, която не винаги е свързана само с нас самите, с начина, по който се чувстваме или изглеждаме, а също и с отношенията ни с хората: родители, приятели, колеги, партньори.

 

2HB: Една от мисиите на 2 Health App е да говорим открито за хранителните разстройства. От твоята позиция на изследовател и health coach, какво е онова нещо, което хората не знаят за хранителните разстройства, а е важно да кажем?

 

В: Първото е, че никой не е застрахован. Мъжете в днешно време страдат също толкова често от хранителни разстройства както жените. А при тях е още по-сложно, защото има някаква стигма върху това, че са мъже и трябва да са силни и да не се потдават на слабостите си. Те много по-рядко и в много по-напреднал стадии на болестта търсят помощ.

 

Освен това е важно да кажем, че обикновено хранителните разстройства прикриват някаква травма. Именно за това е трудно да се справиш сам с проблема. Важно е да се потърси професионална помощ за да могат да се отстранят първопричините, които са довели до болестта. Ако те не се отстранят проблемът се задълбочава или приема друга форма.

 

Много често хората не разпознават хранителното разстройство. За тях крайностите в хранителните и тренировъчни навици са признак на воля и целенасоченост, силна мотивация да бъдат ‘здрави‘ и в добра форма, неосъзнавайки, че всъщност страдат от хранително разстройство. И това вероятно се дължи на факта, че хората знаят много малко за тези болести и не могат да ги разпознават. Така наречената орторексия е често срещан проблем в днешно време (прочетете повече за това какво е орторексия тук). При нея храната се свързва с твърде много емоции и се превръща във фикс идея. Когато храната се използва за задоволяване на различни емоции вече става болестно състояние. Особено, когато използваш храната за да се самонаказваш. Друг промлем е фактът, че религията заема все по-малка роля в днешно време. Хората започват да гледат на някакви странични неща, като здравословния начин на живот например, като на религия, като нещо което да следват, да задава правила и да осмисля техния живот. Орторексията работи именно на този принцип: ако прегрешиш с храна, която смяташ за нездравословна веднага намираш начин да се самонакажеш. Ако пък устоиш на изкушението то тогава ти си по-добър човек. Така че много често може да се намери аналогия в липсата на духовност или религия, и този вманиячен фокус върху храната. 

 

2HB: Разкажи ни малко повече за мисията на Vita Real.

 

В: Основната мисия е да предостави научна информация, която се базира на последни научни изследвания в сферата на Науката за Хранене и Психология (Nutritional Phycology). Основният фокус е връзката между конкретни психологически състояния като депресия, паническо разстройство, депресия, хроничен стрес, безпокойство и тревожност, и начина на хранене. Не само как те се повлияват психологически, но и от физиологична гледна точка, защото те са взаимно свързани. Таргет групата ми са именно хората, които страдат от някое от тези психологически състояния и трърсят начин да се справят с тях. Всяка една статия набляга на това, че проблемът е комплексен  и едно психологическо състояние не се дължи само на емоционална травма, но и на физиологичен проблем в тялото. Решението също трябва да бъде комплексно, а подходът мултидисциплинарен: да съчетава специализирана психологическа помощ със съответна медицинска помощ (ако има нужда от такава) и подходяща холистична промяна в начина на живот и храненето.

 

 

2HB: В този ред на мисли, можем ли да преодолеем безпокойството, тревожността и хроничния стрес с правилно хранене?

 

В: По-скоро не. Това какво ядем, както и начинът, по който живеем, определено влияят на тези състояния. Но решението, както казах, трябва да е комплексно, и да включва освен правилно хранене и психологическа помощ.

 

 

2HB: Захар, бяло брашно (глутен), млечни продукти. Кое от тях е най-големият враг на нашето физическо и емоционално здраве?

 

В: Всяко едно от тези неща може да бъде най-голямата отрова за един, и полезен и любим продукт за друг. Хората не са еднакви и подходът към всеки човек трябва да е индивидуален, и уникален.

 

2HB: Съществува ли универсална диета?

 

В: Категорично не. Както вече споменах начинът на хранете трябва да е строго индивидуален, защото всички сме различни. Дори всеки един от нас се променя в различните периоди от живота си и трябва да изменя начина си на хранене според моментното си състояние. Няма добра или лоша диета. Има диета/и, които са подходящи за теб в този даден момент.

 

Като цяло обаче диетите не са единственият начин да се справяме с килограмите. Те са просто още един начин да контролираме живота си. Индивидуалният, балансиран, холистичен подход е разковничето.

2HB: Като майка и health coach, какъв съвет би дала на майките, които безспорно са подложени на хроничен, постоянен стрес и умора? Какво трябва да променят в начина си на мислене и на живот за да могат да се справят с промените и стреса, и майчинството да се превърне в спокоен и щастлив период за тях?

 

В: Най-важното за едно дете е майка му да бъде до него, да е здрава и да бъде щастлива. Много често майките пренебрегват себе си в името на детето си, но всъщност по този начин те пренебрегват и неговите нужди. Колкото по-бързо си дадат сметка за това нещо толкова по-бързо ще започне тяхното собствено подобряване.

 

От гледна точка на храненето моят съвет е в никакъв случай да не пропускат хранене и да се хранят максимално разноонразно, особено кърмещите майки. Колкото и да са заети, да поставят себе си на първо място, защото бидейки те добре: нахранени, спокойни, балансирани и щастливи, ще могат да предадат тези емоции и състояния и на детето си. Друг съвет е да намират време за себе си, дори и да са 5-10 мин на ден. Това е майчинството: отдаваш му се без да забравяш за себе си.

 

2HB: Кои са храните, които една майка никога не трябва да дава на детето си?

 

В: С помощта на диалог родителят трябва да възпита у детето отношение към здравословното хранене, без обаче да бъде строго ограничавано, а по-скоро просто да бъде запознато с плюсовете и минусите на определени храни. В никакъв случай, обаче, не насърчавам консумация на храни, за които е научно доказано, че са нездравословни или дори токсични като транс мазнини, изкуствени подсладители и оцветители. Тенденцията трябва да е към едно пълноценно, балансирано меню от истинска храна.

 

За още вдъхновение и съвети в областта на здравословното хранене и начин на живот, прочетете интервюто ни с лъчезарната Софи Йотова. 

 

Добре дошли в ‘Learn It From The Best: True Inspirational Health Stories’: секцията, в която интервюираме вдъхновяващи професионалисти от цял свят, работещи в сферата на здравословното хранене и начин на живот. Тук споделяме техните тайни, съвети за здраве и личните им истории. За повече йога видеа, рецепти и здравословни съвети свалете нашето мобилно приложение 2 Health App сега! 

 

 

Please reload

Please reload

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Pinterest - White Circle

© 2015-2018 by 2Health App, Ltd

About 2 Health App

 

2Health App gives you a detailed guidance how to initiate a healthy way of eating, living, and thinking, offering exclusive recipes, general tips and yoga videos. 

2Health App

 

About

Privacy & Terms

Contact Us

 

Download

 

for iPhone

for Android

on AmazonAppStore

Get Social